Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
spëc stM. (18 Belege) Lexer BMZ Findeb.
die wurme. Nemugestû des souges niht haben, sô nim einen spech unde zelâze den unde giuz daz smalz in daz ôre, | |
unde heilet diu brunst. Sô dû hart verbrinnest, sô nime spech und einer henne smer unde trouf daz mit einem brinnenden | |
haizt ain speckmad, wan daz ist ain wurm, der in speck wehset, sam Isidorus spricht, und maint die vaizten, diu in | |
und nim als vil honges und bewille da inne ein spek eines vingers lanch und duhe in hinden in; er loset | |
in die milich. vnd nim denne ein rein smaltz oder spec vnde [Bl. 156 r, 2. Sp.] smeltze daz in einer | |
sol [den] d#;eunne breiten. vnd nim ein gesoten fleisch vnd spec gehacket $t vnd epfele vnd pfeffer vnd eyer dar in. vnd | |
vnd s#;eude ez vilnach gar. vnd nimme danne daz vnd spec vnd hackez. tů rowe eyer dor z#;ov vnd einen sniten brotes | |
winber vnd tů dar z#;ov salbey vnd zwei knobelauches haubt vnd spec vnd stoz daz z#;ov sammene, dr#;euckez vz vnd gibz f#;eur eine | |
vnd ribe daz, schele sur epfele, scharbe sie gr#;eober denne spec vf h#;eunre, die menge dar z#;ov, nim einen leufel vnd f#;eulle | |
gebackenz. Rib kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec dar z#;ov, mache ein sch#;eonen derben teyc vnd f#;eulle den kese | |
(51.) Ein gůt spise. Man sol ein hůn braten mit spec gew#;eult. vnd snit denne aht sniten arme$/ rittere$(+arm) vnd backe | |
vnd tů eyer genůc drin vnd machz veitz genůc mit specke vnd slahez vf ein blat gemaht von teyge, vnd swinin | |
kalbslebern, so nim kalbslebern vnd hacke die clein, als gr#;eunen speckes gesniten genůc drunder vnd tů w#;eurtze auch genůc drunder. eynen | |
cleine vnd welische n#;euzze gevierteilt dor vnder. vnd w#;eurtze genůc. vnd speckes tů dor in vnd eyer vnd leg ez vf ein wit | |
w#;eurtzen vnd auch gemenget mit eyern vnd veitz genůc von specke. vnd vierteil h#;euner drin gestrauwet. vnd backez wol [Bl. 165 | |
den fladen wol besetzet. (96.) Ein gůt geriht. Einen ohsen spec gemaht von eime kalbe gebroten vnd wol gesoten, $t geslagen | |
wůnden ez legest, $t so bestrich ez eyn wenich myt speke: daz ist inn allen wůnden gut, wente ez machet, daz | |
wol getan./ ein versoten hvn svl wir han/ Mit gvtem specke eberin.»/ der kvnic sprach: «daz sol ver Pinte sin.»/ Der |