Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

backen stV. (81 Belege) MWB   Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

Barth 152, 22 teige unde wirf ez in einen oven, unz der taich gebache; sô nim den souch, der ouz dem chürbez rinne, unde
BdN 126, 21 niht; wan wer ain pflaster macht von ainer nuz wol gepachen und legt daz auf die wunden ainen tag und ain
BdN 393, 15 und in dem siechen gibt ze ezzen. wenn man in pächt in taig und in dann zerlæzt in wazzer und zucker
BvgSp 5a gehacket $t vnd epfele vnd pfeffer vnd eyer dar in. vnd backe daz vnd gibes hin vnd versirrez niht. 6. Ein klůge
BvgSp 10 blat von eyern vnd kere daz einez dor inne #;evmm vnd backez mit butern in einer pfannen, biz daz ez rot werde,
BvgSp 12 st#;eurtzen vnd lege dar #;evmme gl#;euende koln vnd laz ez langsam backen. so nim denne die birn her vz vnd tů reines honiges
BvgSp 15 vnd lege da f#;eur ein cl#;eusterlin von teyge vnd laz ez backen. Conf$. Also mac man auch h#;eunir machen, auch fleisch oder
BvgSp 17 f#;eulle man die hechde vnd besprenge sie vzzen mit saltze. backe in vf eime h#;eulzinen roste vnd brat in gar schone.
BvgSp 19 forme, daz tů. so mahtu machen hechde, f#;eorheln, brasmen, vnd backe ieglichez besunder in sime teyge. ist ez aber eins fleischtages,
BvgSp 19 vasande mahtu machen, ab du hast die formen, $t vnd backe [Bl. 158 v, 1. Sp.] sie in smaltze oder s#;eut
BvgSp 27 machez naz von eyer teyge vnd legez in siedenz smaltz vnd backez harte. so stecke do durch einen spiz vnd legez z#;ov dem
BvgSp 28 dem vi#;eur. [Bl. 160 r, 1. Sp.] vnd lazze sie backen glich heiz mit ein wenic smaltzes. gib sie gantz hin,
BvgSp 40 mache ein pfannen heiz vnd veitz, als man kůchin w#;eolle bachen, wirf dor in eyer vnd lebern, r#;eure daz z#;ov sammene, daz ez
BvgSp 40 daz ez gantz blibe an eime st#;eucke vnd laz ez backen. als ez gar si gebacken, so gibz hin, vnd daz
BvgSp 40 eime st#;eucke vnd laz ez backen. als ez gar si gebacken, so gibz hin, vnd daz heizzet laxis. Conf$. Also maht
BvgSp 44 gibz hin. [Bl. 161 v, 1. Sp.] 44 Ein gůt gebackenz. Rib kese, menge den mit eyern vnd scharbe gesoten spec
BvgSp 44 den kese vnd die eyer dor in vnd mache krepfelin vnd backe sie in butern oder in smaltze noch der zit vnd
BvgSp 50 ein hůn braten vnd r#;eoste ein #;evmme sniten von semeln vnd backe diz rot in smaltze vnd snit bizzen als z#;ov einem
BvgSp 51 spec gew#;eult. vnd snit denne aht sniten arme$/ rittere$(+arm) vnd backe die in smaltze niht z#;ov tr#;euge vnd schele sur epfele,
BvgSp 51 snit die breit an schiben, daz die kern vz vallen, backe sie ein wenig in smaltze. So mache ein groz blat
BvgSp 52 sch#;eute diz dar vf, gib im fi#;eur oben vf vnd laz backen. diz sint ruzzige k#;euchin. (53.) Ein gůt lecker k#;eostelin. So
BvgSp 55 1. Sp.] (55.) Wilt du machen ein gůt můs. Ein gebacken můs von vischen. Dar z#;ov solt du nemen einen bersich gebeizt
BvgSp 56 teyge gemaht. vnd sch#;euzzez in einen ofen vnd laz in backen. (57.) Einen fladen. Wilt du machen einen fladen von vasten
BvgSp 57 machen einen fladen von vasten getete, so nim vische vnd backes in smaltze vnd g#;euz dor #;evber ein dicke mandelmilch, wol gemenget
BvgSp 57 lege daz vf ein blat von teyge vnd laz ez backen vnd versaltz niht. (58.) Einen krapfen. Wilt du einen vasten krapfen
BvgSp 59 krapfen. vnd lege sie in ein pfannen vnd la sie backen. (60.) Von krapfen. So du denne wilt einen vasten krapfen machen,
BvgSp 60 w#;eurtze dor z#;ov vnd f#;eullez in die krapfen. vnd laz ez backen. daz ist aber ein gůt f#;eulle. vnd versaltz niht. (61.)
BvgSp 61 bleter, die do gemaht sin z#;ov krapfen. vnd loz ez backen vnd versaltz niht. (62.) Ein můs. So du wilt machen
BvgSp 65 s#;eude wol vnd versaltz niht. (65.) Ein col ris. Ein colris gebacken. vnd mache von eyern d#;eunne bleter vnd snit die cleine
BvgSp 67 163 r, 2. Sp.] Aber ein colris. nim d#;eunne kůchen gebacken von eyern vnd snit die w#;eurfeleht vnd snit als vil
BvgSp 74 leg des gesoten mandels dor vf vnd snit daz abe vnd backez in eyner pfannen im smaltze. daz heizzet ein mandelkůchin. (74a.)
BvgSp 86 gemaht vnd sch#;euz ez in einen ofen vnd laz ez backen. vnd gib in dar also heiz. (87.) Einen fladen. Aber
BvgSp 87 blat von teyge vnd sch#;euz in eynen ofen vnd laz backen. vnd gib in also heiz hin f#;eur die herren vnd
BvgSp 90 wol mit eyner gůten f#;eulle. gesetz in den fladen vnd backe in wol vnd trage in als heiz hin. (91.) Aber
BvgSp 91 2. Sp.] vnd machez vf sin blat. vnd laz ez backen vnd tragez hin. (92.) Einen fladen. Der einen fladen w#;eolle
BvgSp 93 daz ende reht als ein zinke vf einen w#;eurfele. vnd back in vnd gib in als heiz hin. (94.) Ein gůt
BvgSp 94 veitz genůc von specke. vnd vierteil h#;euner drin gestrauwet. vnd backez wol [Bl. 165 v, 1. Sp.] in einem ofen vnd
BvgSp 94 al#;evmme den fladen sinewel als ein t#;eulle, mit cleinen kůchen gebacken einen krantz al dr#;eumme gestozzen mit laubern. vnd gebacken vogel
BvgSp 94 kůchen gebacken einen krantz al dr#;eumme gestozzen mit laubern. vnd gebacken vogel druf gesetzet. vnd tragen f#;eur sinen herren. (95.) Wilt
BvgSp 95 vnd sch#;euz ez in eynen ofen vnd daz ez werde gebacken, vnd legez vf ein schiben. zwene starke spizze drin als
BvgSp 95 gesniten von wizzen eiern wol gestrauwet in die haubt, cleine gebacken kůchen an spizze gestozzen #;evmme den fladen wol besetzet. (96.)
Gen 1972 dehein phister chunde machen, $s dei man ûz melewe scolte bachen,/ unt daz die vogile sô gare frâzzen $s daz si
Himmelr 9, 12 scephen noch naen,/ durh ezzen nebedarf man $s daz brot bachen noch baen,/ durh zuomuose fleisc und(e) viske $s sieden noch
Kchr 10683 grôze nôt/ den liuten wuosc ir tuoch./ si chochete unde buoch,/ Rômâren wuosc si ir gewant./ dô muose ir edeliu hant/
Lanc 567, 27 sie noch dryer hand krut, das groß krafft het, und buch brot da von. Da nam sie das heiß brot und
OvBaierl 109, 36 swinen clawen, junge honere vnde schefen vleysch eder czigkelyn, $t nuwen backen weyszen brot vnde luttern wyn trynken. //Van der czeterunge dez
Pelzb 134,13 so machstu si lange haldin. Ouch machstu in der svnnen backin allirleyge frucht. //Hi seczt her, wi man eczliche frucht snel
SalArz 9, 24 daz korn. daz geschit uon dem malen vnde uon deme backene. Daz groze brot hat herte vnde dicke ende. vnde zutet
SalArz 9, 28 ist beheldit sich in deme libe. Cleine brot werdin wol gebacken. vnde wirt di broseme trucken ab daz korn gut ist
StatDtOrd 42,22 teil des brotes, daz man in dem ovene desselben hûses gebecket, gebe den armen, oder daz man an des zênden $t

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