Belegarchiv/Konkordanz
Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.
stôʒen stV. (629 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.
einem vazze. vnd nim einen m#;eorser mit frischem smaltze vnd stoz diz alz#;ov male vnd ebenez oben mit einer kellen vnd | |
den mit eyern. vnd tů dar z#;ov ein wenic brotes oder gestozzene vische oder daz dicke von der mandel milich. hie von mac man | |
sol nemen ein lebern vnd herte eyer, die sol man stozzen in eime m#;eorser. vnd daz sol man mengen mit luterm | |
sie sin, vnd s#;eude sie vnd lazze vz daz gerete, stozze sie in eime m#;eorser, hacke dar z#;ov salbey, pfeffer, k#;eumel vnd | |
in eime m#;eorser, hacke dar z#;ov salbey, pfeffer, k#;eumel vnd safran gestozzen, saltz sie z#;ov mazzen, da mit f#;eulle man die hechde vnd | |
an den zagel. hacke salbey vnd petersilien vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber, pfeffer, enis vnd saltz z#;ov mazzen. wirf vf die | |
in vnd snit in an st#;eucke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen, mache eynen derben teyk | |
teyk mit wizzem melwe vnd mit eyern, dor z#;ov $t tů gestozzen pfeffer oder ingeber vnd ein wenic saffrans, saltz z#;ov mazze, | |
von der brust des hůnes vnd hacke ez cleine vnd stoz ez in eime m#;eorser vnd tů dar z#;ov ein wenic melwes | |
ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge sie durch ein tůch oder mal sie, | |
vnd gib sie hin. 26. Diz ist ein gůt f#;eulle. Stoz ein gans an einen spiz vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim | |
nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache | |
gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si ger#;eost, stoz ez in eime m#;eorser vnd tů dar z#;ov eine swartzen rinden | |
swartzen rinden brotes, die weiche in ezzige, vnd tů dar z#;ov gestozzen galgan vnd pfeffer vnd ingeber vnd k#;eumel vnd muschat blůmen vnd | |
cleine mursel. nim frische eyer vnd z#;ov slahe die, menge dar z#;ov gestozzen ingeber vnd ein wenic enys, g#;euz daz in einen vesten | |
besnit sie schone. vnd nim denne ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser vnd stoz dar z#;ov ein rinden ger#;eostes | |
ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser vnd stoz dar z#;ov ein rinden ger#;eostes brotes, tů pfeffer dar z#;ov vnd ingeber, | |
wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů z#;ov sammene, menge ez mit wine vnd | |
tů dar z#;ov salbey vnd zwei knobelauches haubt vnd spec vnd stoz daz z#;ov sammene, dr#;euckez vz vnd gibz f#;eur eine gůten salse. | |
35. Ein agraz. Nim holtzepfele vnd peterlin vnd bezzin vnd stoz daz z#;ov sammene vnd dr#;euckez vz, daz die petersilie ein wenic | |
in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd stoz daz mit dem vische, tů dar z#;ov ro eyer vnd saffran | |
haubt, laz sie gar sieden vnd tů her vz die grete, stoz krut, eyer vnd sch#;eone brot, vnd mit dem ale hacke | |
mache einen teyc von mele vnd von eyern, dar z#;ov tů gestozzen pfeffer vnd saffran vnd saltz z#;ov mazzen. als der visch | |
wirf sie in kalt wazzer, l#;eose die garsten vz vnd stoz die besten in einem m#;eorser. Alse sie veiste beginnen, so | |
sie veiste beginnen, so sprenge dor vf ein kalt wazzer vnd stoz sie vaste vnd menge sie mit kaldem wazzere eben dicke vnd | |
sch#;eon tůch vnd tů die kafen wider in den m#;eorser, stoz sie vnd rinc sie vz. sch#;eutez allez in ein phannen | |
haupt knobelauches, die groz sint, vnd schele die schone vnd stoz sie mit ein wenic saltzes vnd menge daz mit der | |
schone vnd lise vz die grete. vnd nim krut vnd stoz ez mit dem vische, tů dar z#;ov ro eyer vnd saffran | |
vf daz fi#;eur vnd laß es sieden vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber me denne pfeffers. stoz knobelauch, $t doch niht alz#;ov | |
es sieden vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber me denne pfeffers. stoz knobelauch, $t doch niht alz#;ov vil vnd mach es starck | |
So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele als vil vnd | |
welische winber $t vnd nim als vil epfele dorunder vnd stoz sie cleine vnd tů w#;eurtze dor z#;ov vnd f#;eullez in die | |
erweiz. Wilt du machen behemmische erweiz, so nim mandelkern vnd stoz die gar cleine vnd mengez mit dritteil als vil honiges. | |
s#;eude sie gar schon. vnd nim denne einen m#;eorser vnd stozze sie dor inne clein vnd slahe sie durch ein tůch. vnd | |
du machen ein cyger von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz die in einen m#;eorser, vnd die mandelmilich erwelle vnd sch#;eute | |
laz in erk#;euln vnd slahe in vf ein sch#;euzzeln. vnd stoz dor vf mandelkern vnd strauw dor vf zvcker. vnd gibz hin. (72.) | |
machen aber einen kese von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz die vnd nim die milich vnd g#;euz einer gůten milich | |
denne wilt machen einen mandelwecke, so nim aber mandelkern $t gestozzen z#;ov einer milich. vnd s#;eut die vnd sch#;eut die vf | |
von rise. Der w#;eolle machen ein rys můs, der nem aber gestozzen mandel milich $t vnd menge ez mit ris mele vnd siedez wol. | |
Wilt du machen ein n#;euzzemůs, so nim n#;euzze kern vnd stoz die cleine vnd slahe sie durch ein tůch mit eyner | |
groz vnd einer eln lanc vnd einen gůten halben braten gestozzen dran. vnd ein sch#;eonen bastel kopf dor vf gesetzet, ler dor vf gesetzzet. | |
wirt. vnd snidez vingers groz vnd einer spannen lanc. vnd gestozzen an cleine spizze, gestozzen al#;evmme den fladen sinewel als ein | |
groz vnd einer spannen lanc. vnd gestozzen an cleine spizze, gestozzen al#;evmme den fladen sinewel als ein t#;eulle, mit cleinen kůchen | |
ein t#;eulle, mit cleinen kůchen gebacken einen krantz al dr#;eumme gestozzen mit laubern. vnd gebacken vogel druf gesetzet. vnd tragen f#;eur | |
saffrane. gesetzet vf einen fladen vnd eyers totern herte drin gestozzen in sin munt, blůmen gesniten von wizzen eiern wol gestrauwet | |
wol gestrauwet in die haubt, cleine gebacken kůchen an spizze gestozzen #;evmme den fladen wol besetzet. (96.) Ein gůt geriht. Einen | |
sî, daz ich spriche und schrîbe. Der einen stapschaft sihet gestôzenen in ein wazzer, den dunket der stap krump sîn, aleine | |
der ein mensche sî alsô, daz kein gebreste an in stôze oder wênic; aber der ander ist alsô, daz an in | |
oder wênic; aber der ander ist alsô, daz an in stôzent die gebresten. Von der ûzern gegenwerticheit der dinge sô wirt | |
Do] si selbe daz hiez,/ daz man mich sluch unde stiez/ [Unde mich von ire treif,/ do n]e was iz ire | |
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