Mhd. Gesamtlemmaliste/Belegarchiv
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  Belegarchiv/Konkordanz

Die hier aus dem elektronischen Belegarchiv ausgegebenen Stellen bilden den durch halbautomatische Lemmatisierung von digitalisierten Volltexten gewonnenen Kern einer umfassenderen Beleggrundlage, die für die Ausarbeitung des Mittelhochdeutschen Wörterbuchs verwendet wird. Bei der Benutzung des elektronischen Belegarchivs ist stets zu beachten, dass es Stellen enthalten kann, die anderen Stichwörtern zuzuordnen sind.

stôʒen stV. (629 Belege) Lexer Lexer-Nachtr. BMZ Findeb.  

BvgSp 11 einem vazze. vnd nim einen m#;eorser mit frischem smaltze vnd stoz diz alz#;ov male vnd ebenez oben mit einer kellen vnd
BvgSp 13 den mit eyern. vnd tů dar z#;ov ein wenic brotes oder gestozzene vische oder daz dicke von der mandel milich. hie von mac man
BvgSp 16 sol nemen ein lebern vnd herte eyer, die sol man stozzen in eime m#;eorser. vnd daz sol man mengen mit luterm
BvgSp 17 sie sin, vnd s#;eude sie vnd lazze vz daz gerete, stozze sie in eime m#;eorser, hacke dar z#;ov salbey, pfeffer, k#;eumel vnd
BvgSp 17 in eime m#;eorser, hacke dar z#;ov salbey, pfeffer, k#;eumel vnd safran gestozzen, saltz sie z#;ov mazzen, da mit f#;eulle man die hechde vnd
BvgSp 18 an den zagel. hacke salbey vnd petersilien vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber, pfeffer, enis vnd saltz z#;ov mazzen. wirf vf die
BvgSp 19 in vnd snit in an st#;eucke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer, enys, saltz z#;ov mazzen, mache eynen derben teyk
BvgSp 20 teyk mit wizzem melwe vnd mit eyern, dor z#;ov $t tů gestozzen pfeffer oder ingeber vnd ein wenic saffrans, saltz z#;ov mazze,
BvgSp 23 von der brust des hůnes vnd hacke ez cleine vnd stoz ez in eime m#;eorser vnd tů dar z#;ov ein wenic melwes
BvgSp 24 ist auch gůt. Nim mandelkern, mache daz in siedeme wazzer, stoz sie vnd twinge sie durch ein tůch oder mal sie,
BvgSp 26 vnd gib sie hin. 26. Diz ist ein gůt f#;eulle. Stoz ein gans an einen spiz vnd s#;eut daz gekr#;eose, nim
BvgSp 27 nim vnder wahsen fleisch gesoten vnd nim pfeffer vnd saffran, daz stoz z#;ov sammene vnd mache ez weich mit roen eyern. so mache
BvgSp 27a gar. nim daz mittelste st#;eucke, als ez gar si ger#;eost, stoz ez in eime m#;eorser vnd tů dar z#;ov eine swartzen rinden
BvgSp 27a swartzen rinden brotes, die weiche in ezzige, vnd tů dar z#;ov gestozzen galgan vnd pfeffer vnd ingeber vnd k#;eumel vnd muschat blůmen vnd
BvgSp 28 cleine mursel. nim frische eyer vnd z#;ov slahe die, menge dar z#;ov gestozzen ingeber vnd ein wenic enys, g#;euz daz in einen vesten
BvgSp 29 besnit sie schone. vnd nim denne ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser vnd stoz dar z#;ov ein rinden ger#;eostes
BvgSp 29 ein halb st#;eucke vnd stoz ez in eynem m#;eorser vnd stoz dar z#;ov ein rinden ger#;eostes brotes, tů pfeffer dar z#;ov vnd ingeber,
BvgSp 32a wilt. (32a). Wilt du machen einen agraz. Nim wintr#;eubele vnd stoz sur ephele. diz tů z#;ov sammene, menge ez mit wine vnd
BvgSp 34 tů dar z#;ov salbey vnd zwei knobelauches haubt vnd spec vnd stoz daz z#;ov sammene, dr#;euckez vz vnd gibz f#;eur eine gůten salse.
BvgSp 35 35. Ein agraz. Nim holtzepfele vnd peterlin vnd bezzin vnd stoz daz z#;ov sammene vnd dr#;euckez vz, daz die petersilie ein wenic
BvgSp 36 in gar vnd l#;eose vz die grete. nim krut vnd stoz daz mit dem vische, tů dar z#;ov ro eyer vnd saffran
BvgSp 37 haubt, laz sie gar sieden vnd tů her vz die grete, stoz krut, eyer vnd sch#;eone brot, vnd mit dem ale hacke
BvgSp 38 mache einen teyc von mele vnd von eyern, dar z#;ov tů gestozzen pfeffer vnd saffran vnd saltz z#;ov mazzen. als der visch
BvgSp 39 wirf sie in kalt wazzer, l#;eose die garsten vz vnd stoz die besten in einem m#;eorser. Alse sie veiste beginnen, so
BvgSp 39 sie veiste beginnen, so sprenge dor vf ein kalt wazzer vnd stoz sie vaste vnd menge sie mit kaldem wazzere eben dicke vnd
BvgSp 39 sch#;eon tůch vnd tů die kafen wider in den m#;eorser, stoz sie vnd rinc sie vz. sch#;eutez allez in ein phannen
BvgSp 42 haupt knobelauches, die groz sint, vnd schele die schone vnd stoz sie mit ein wenic saltzes vnd menge daz mit der
BvgSp 46 schone vnd lise vz die grete. vnd nim krut vnd stoz ez mit dem vische, tů dar z#;ov ro eyer vnd saffran
BvgSp 49 vf daz fi#;eur vnd laß es sieden vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber me denne pfeffers. stoz knobelauch, $t doch niht alz#;ov
BvgSp 49 es sieden vnd tů dar z#;ov gestozzen ingeber me denne pfeffers. stoz knobelauch, $t doch niht alz#;ov vil vnd mach es starck
BvgSp 59 So du wilt einen vasten krapfen machen, so nim n#;euzze vnd stoz sie in einem mörser vnd nim epfele als vil vnd
BvgSp 60 welische winber $t vnd nim als vil epfele dorunder vnd stoz sie cleine vnd tů w#;eurtze dor z#;ov vnd f#;eullez in die
BvgSp 63 erweiz. Wilt du machen behemmische erweiz, so nim mandelkern vnd stoz die gar cleine vnd mengez mit dritteil als vil honiges.
BvgSp 68 s#;eude sie gar schon. vnd nim denne einen m#;eorser vnd stozze sie dor inne clein vnd slahe sie durch ein tůch. vnd
BvgSp 71 du machen ein cyger von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz die in einen m#;eorser, vnd die mandelmilich erwelle vnd sch#;eute
BvgSp 71 laz in erk#;euln vnd slahe in vf ein sch#;euzzeln. vnd stoz dor vf mandelkern vnd strauw dor vf zvcker. vnd gibz hin. (72.)
BvgSp 72 machen aber einen kese von mandeln, so nim mandelkern vnd stoz die vnd nim die milich vnd g#;euz einer gůten milich
BvgSp 73 denne wilt machen einen mandelwecke, so nim aber mandelkern $t gestozzen z#;ov einer milich. vnd s#;eut die vnd sch#;eut die vf
BvgSp 75 von rise. Der w#;eolle machen ein rys můs, der nem aber gestozzen mandel milich $t vnd menge ez mit ris mele vnd siedez wol.
BvgSp 80 Wilt du machen ein n#;euzzemůs, so nim n#;euzze kern vnd stoz die cleine vnd slahe sie durch ein tůch mit eyner
BvgSp 94 groz vnd einer eln lanc vnd einen gůten halben braten gestozzen dran. vnd ein sch#;eonen bastel kopf dor vf gesetzet, ler dor vf gesetzzet.
BvgSp 94 wirt. vnd snidez vingers groz vnd einer spannen lanc. vnd gestozzen an cleine spizze, gestozzen al#;evmme den fladen sinewel als ein
BvgSp 94 groz vnd einer spannen lanc. vnd gestozzen an cleine spizze, gestozzen al#;evmme den fladen sinewel als ein t#;eulle, mit cleinen kůchen
BvgSp 94 ein t#;eulle, mit cleinen kůchen gebacken einen krantz al dr#;eumme gestozzen mit laubern. vnd gebacken vogel druf gesetzet. vnd tragen f#;eur
BvgSp 95 saffrane. gesetzet vf einen fladen vnd eyers totern herte drin gestozzen in sin munt, blůmen gesniten von wizzen eiern wol gestrauwet
BvgSp 95 wol gestrauwet in die haubt, cleine gebacken kůchen an spizze gestozzen #;evmme den fladen wol besetzet. (96.) Ein gůt geriht. Einen
Eckh 5:60, 15 sî, daz ich spriche und schrîbe. Der einen stapschaft sihet gestôzenen in ein wazzer, den dunket der stap krump sîn, aleine
Eckh 5:212, 13 der ein mensche sî alsô, daz kein gebreste an in stôze oder wênic; aber der ander ist alsô, daz an in
Eckh 5:213, 1 oder wênic; aber der ander ist alsô, daz an in stôzent die gebresten. Von der ûzern gegenwerticheit der dinge sô wirt
Eilh St, 7248 Do] si selbe daz hiez,/ daz man mich sluch unde stiez/ [Unde mich von ire treif,/ do n]e was iz ire

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